Rolfing - Angelika Gürtler

Vaak gestelde vragen

 
Wat zijn de kosten voor een behandeling?
Waarbij kan Rolfing helpen?
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Hoeveel tijd moet er zitten tussen de behandelingen?
Wat gebeurt er tijdens een Rolfing-behandeling?
Hoe lang duurt een behandeling?
Zijn de resultaten van Rolfing ook op lange termijn blijvend?
Is een Rolfing-behandeling pijnlijk?
Is Rolfing ook geschikt voor kinderen?
Zijn er gevallen waarbij Rolfing niet toegepast mag worden?

Wat zijn de kosten voor een behandeling?

Een Rolfing behandeling duurt ca. 75 tot 90 minuten en de kosten zijn 95,00 Euro per consult.

Waarbij kan Rolfing helpen?

Rolfing werd door Ida Rolf ontwikkeld als een voorzorgsmatregel om gezond te blijven. Het doel van een behandeling is daarom niet het verhelpen van klachten of symptomen, maar de verbetering van structuur, houding en bewegingspatronen in het gehele lichaam.
Het aldus verhoogde gevoel van welbevinden kan tevens een positieve uitwerking op aanwezige klachten hebben.

Als Heilpraktikerin gebruik ik Rolfing ook op medisch gebied. Bij klachten van het bewegingsapparaat zoals rugpijn, ischias, hoofdpijn (vooral spanningshoofdpijn) nek- en schouderpijn en whiplash zijn de vooruitzichten op succes zeer goed. Men kunt echter nooit met zekerheid zeggen of een methode bij bepaalde symptomen helpt.

Hoeveel behandlingen zijn er nodig?

Als het uw doel is om op korte termijn een vermindering van klachten te hebben, kunnen één tot drie behandelingen al goede resultaten geven. Als u verder wilt gaan dan alleen het behandelen van symptomen en meer geïnteresseerd bent in langdurige resultaten, is het aan te bevelen om te kiezen voor een serie van behandelingen. In de praktijk heeft een serie van tien op elkaar opbouwende behandelingen zijn waarde bewezen. Binnen dit kader wordt er stap voor stap met u naar toegewerkt, om het lichaam beter in het lood te brengen en bewegingen makkelijker en lichter te maken. Na voltooiing van deze serie zijn uw lichaamsstructuur en uw bewegingspatronen sterk verbeterd.  Voor eventueele volgende behandelingen wordt meestal een pauze van 6 maanden tot een jaar aangeraden.

In bijzondere gevallen bv. voor mensen die aan chronische stress lijden of bij bepaalde ziektes zoals Morbus Bechterew of fybromyalgie, kan een behandeling over langere tijd noodzakelijk zijn.

nach oben

Hoeveel tijd moet er zitten tussen de behandelingen?

Ideaal zou zijn wanneer er tussen de verschillende behandelingen ongeveer één à drie weken zouden zitten. Zo hebt u genoeg tijd om de resultaten van een behandeling te verwerken en te integreren. Tegelijkertijd wordt daarmee voor een bepaalde continuïteit gezorgd. Per situatie kunnen natuurlijk ook andere pauzes overeengekomen worden.

Wat gebeurt er tijdens een Rolfing-behandeling?

Aan het begin van de behandeling maken we een korte analyse van het staan, lopen of zitten om ons een beeld te vormen van uw lichaamsstructuur en bewegingspatronen. Bij de eigenlijke behandeling ligt u de meeste tijd ontspannen op een behandeltafel terwijl ik met de handen voorzichtige en gerichte druk uitgeoefen op bepaalde lichaamsgebieden. Deze manuele behandeling gebeurt deels ook in zittende of in staande houding. De kracht van de aanraking varieert daarbij van zeer zacht tot diep en intensief.

In een, meestal wezenlijk korter, deel van de behandeling ontdekt u met behulp van een soort bewegingsles uw bewegingspatronen. Daarbij leert u belastende of te zware bewegingspatronen stap voor stap te vervangen door lichtere en minder belastende bewegingen.

Na afloop van de behandeling zult u meestal een duidelijk verschil voelen ten opzichte van het lichaamsgevoel van voor de behandeling. Veelgehoorde beschrijvingen van dit nieuwe gevoel zijn ‘aangenaam’, ‘lichter’, ‘vrijer’.

Hoelang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt in de regel ongeveer 75 tot 90 minuten. Omdat het bij een Rolfing- behandeling minder om de lengte van de behandeling dan meer om het bereiken van een bepaald doel, kan de duur licht variëren. Rolfing wordt niet per uur maar per behandeling berekend, de prijs zal dus hierdoor niet veranderen.

nach oben

Zijn de resultaten van Rolfing ook op lange termijn blijvend?

Een Rolfing- behandeling biedt een grote mogelijkheid tot blijvende veranderingen. Hoe groot die kans is hangt deels af van de uitgangspositie van waaruit u start en is dus per person anders.
Uw leeftijd, uw algemene toestand, de conditie waarin uw lichaamsstructuur zich bevindt, dat alles speelt hierbij een rol. Daarnaast zijn er nog andere factoren die de duurzaamheid van de resultaten beïnvloeden bijvorbeeld uw bereidheid om te veranderen.

De resultaten van een Rolfing-behandeling bestaan uit een verbeterde lichaamsstructuur en een geoptimaliseerd bewegingsgedrag. Lichaamsstructuur en bewegingspatronen beïnvloeden elkaar voortdurend. Dit betekent dat een verbeterde lichaamsstructuur, lichte niet belastende bewegingen mogelijk maakt, wat dan weer een positieve uitwerking op de lichaamsstructuur heeft.

Is een Rolfing-behandeling pijnlijk?

Rolfing® kan zeer intensief zijn maar mag echter nooit onaangenaam aanvoelen. Het spectrum van aanraking varieert van zeer zacht tot diep en intensief. Wordt een door uzelf bepaalde grens overschreden dan geeft dat u aan. De aanraking wordt dan zo afgestemd (bv. zachter of langzamer) zodat de behandeling weer goed aanvoelt voor u.

Is Rolfing® ook geschikt voor kinderen?

Rolfing® kan bij kinderen van elke leeftijd toegepast worden en helpt bij uiteenlopende problemen. De voor volwassenen aanbevolen serie van 10 behandelingen van 75 à 90 minuten is voor hen echter niet geschikt. De behandelingen zijn meestal korter, minder frequent en worden afgestemd op de individuele behoefte van het kind.

Zijn er gevallen waarbij Rolfing® niet toegepast mag worden?

Bij zware besmettelijke ziektes, vooral in het acute stadium en bij kwaadaardige tumoren wordt een behandeling met Rolfing afgeraden.

nach oben