Rolfing - Angelika Gürtler

Wat is Rolfing® SI ?

Rolfing is een holistische manuele behandelingsmethode ter verbetering van structuur (lichaamsbouw) en functie (beweging) van het menselijk lichaam.

Rolfing behandelingMet gerichte manuele druk op specifieke plaatsen krijgt het bindweefsel een andere vorm. Het lichaam komt daardoor meer rechtop te staan en wordt in balans gebracht. Door het leren van de juiste bewegingen en zelfwaarneming, wordt men meer bewust gemaakt van belastende bewegingsgewoonten.Waar mogelijk worden deze vervangen door efficientere en dus minder belastende bewegingen.

Centraal in de behandeling staan niet de afzonderlijke symptomen, maar de verbetering van het evenwicht, de bewegingspatronen en een gevoel van welbevinden in het hele lichaam. Het doel is een ontspannen rechtopstaande houding, makkelijker bewegen en een diepere, vrijere ademhaling.

In veel gevallen gaan de effecten van Rolfing verder dan alleen de lichamelijke aspecten. De diepwerkende manuele behandeling wordt vaak als zeer bevrijdend ervaren. De verbeterde balans en beweeglijkheid geven meer zelfvertrouwen en maken nieuwe uitdrukkingsvormen mogelijk. Iedere behandeling kan een avontuur zijn, een serie behandelingen een ontdekkingsreis door je eigen lichaam.

Preciezere beschrijving van de methode

Ida RolfDe Rolfing-methode werd ontwikkeld door de Amerikaanse wetenschapper Dr. Ida P. Rolf (1896-1979).

In de loop van haar carrière begon ze naar oplossingen te zoeken voor chronische klachten van het bewegingsapparaat. Ze kwam daarbij tot de opvatting dat de structurele ordening van het menselijk lichaam van veel groter belang is voor gezondheid en welbevinden, dan tot nu toe was aangenomen. De uit deze benadering ontstane behandelmethode noemde zij Structurele Integratie, later bekend geworden onder de naam Rolfing®.

Bij de ontwikkeling van haar methode liet ze zich door twee basisinzichten leiden:

Mikrofoto van fasciaFascia (membranen die uit bindweefsel bestaan) omhullen en verbinden verschillende onderdelen van het menselijk lichaam zoals botten, spieren, organen enz. Ze vormen een soort van driedimensionaal eindeloos net, dat het lichaam stevigheid en vorm geeft. Door hun verbindende functie bepalen ze de basisstructuur van ons lichaam.

Fascia bezitten zowel elastische als plastische eigenschappen en laten zich, tot een bepaalde hoogte, van vorm veranderen. Spanningen en bewegingsbeperking van het lichaamsweefsel kunnen zo door manuele behandeling verminderd worden.

Uiteindelijk kwam Ida Rolf tot het inzicht, dat met precieze en doelgerichte behandeling van de fascia, de structurele ordening van het lichaam verbeterd kan worden. Een verschoven bekken kan weer beter gecentreerd worden, een verdraaide knie weer beter uitgelijnd worden enz. Van deze uitlijning profiteert niet alleen het betreffende lichaamsgebied. De stevigheid en balans van het gehele lichaam verbeteren, de gehele structuur wordt geïntegreerd en kan beter functioneren.

Voor de praktijk ontwikkelde zij een serie van 10 behandelingen.
In deze, systematisch op elkaar voortbouwende behandelingen, worden lichaamsbouw en bewegingspatronen stap voor stap verbeterd. Na zo’n behandelserie worden een rechtopstaande houding en bewegingen veel makkelijker. De borstkas kan verder uitzetten waardoor een vrijere ademhaling mogelijk wordt. Een verkeerde belasting van gewrichten en belastende spanningspatronen in het weefsel zijn verminderd. Vaak heeft dit de vermindering of zelfs het verdwijnen van pijnen tot gevolg. Cliënten maken melding van een gevoel van lichtheid en algeheel welbevinden.

Dit goede lichaamsgevoel kan ook de psyche beïnvloeden.
Een rechtop staande en ontspannen houding houding werkt vaak positief op het zelfbewustzijn. “Met beide benen stevig op de grond staan” geeft veel mensen een gevoel van zekerheid en evenwichtigheid.

Foto van een meisje voor en na een  Rolfing-behandelingSchets van een meisje voor en na een  Rolfing-behandelingEen voorbeeld

De afbeelding van het meisje laat duidelijk het probleemgebied zien van voor de eerste behandeling. De benen zijn overstrekt, de bovensijde van het bekken is naar voren gekanteld. De buikwand wordt ronder. De borstkas zakt in elkaar en is in zijn geheel naar achteren gekanteld.
Het hoofd moet dit met een sterke verschuiving naar voren compenseren. De ademhaling is daardoor zowel in de onderrug als boven in de borstkas beperkt.

De afbeelding van het meisje na tien Rolfing-behandelingen laat de veranderingen zien bij een geïntegreerde structuur. Ze zijn in de omtrektekeningen door middel van de toegevoegde assen in de grote lichaamsdelen verduidelijkt.

In de ideale situatie verandert de structuur in een serie van tien behandelingen, naar horizontale lichaamsvlakken.